Reisgids

Ontdek Leeuwarden

Een bezoek aan Leeuwarden zal je doen verrassen. Leeuwarden is veelzijdig en naast hoofdstad van Friesland ook Oranje Nassaustad. Een stad met leuke winkelstraatjes, mooie musea, een historische binnenstad met meer dan 800 monumenten en bijzondere architectuur. Er is veel te beleven. In onze reisgids doen wij wat suggesties. Heel veel plezier in Leeuwarden en in Friesland.

Bezienswaardigheden

www.visitleeuwarden.com

Deze website is een heel goed startpunt voor je bezoek aan Leeuwarden. Met een evenementenagenda, leuke uitgaanstip, blogs, restaurants en foto impressies kun je je bezoek aan de Friese hoofdstad goed voorbereiden.

Miniature people

Op 50 plekken in de Leeuwarder binnenstad zijn tafereeltjes verstopt met miniature people. Een leuke manier om samen met je kinderen de stad te ontdekken. Er is bij Ut Streekie voor 1 euro een plattegrond verkrijgbaar waar ze allemaal te vinden zijn. Vanuit daar heb je een goed startpunt voor de route.

Blokhuispoort

De oude gevangenis is nu omgetoverd tot culturele broedplaats met de bibliotheek, een hostel, restaurant, café en met diverse kleine creatieve ondernemers. Leuk om eens binnen te kijken maar ook met mooi weer zijn de buitenterrassen een aanrader.

Stichting Praamvaren Leeuwarden

Leuk opgezet door vrijwilligers om Leeuwarden vanuit een mooie praam te bewonderen. Reserveren op de dag zelf bij boekhandel van der Veld, tegenover de vertreksteiger op de nieuwstad.

Bartlehiem

Als je hier meerdere dagen bent en het is mooi weer, stap dan een keer op de fiets naar Bartlehiem en ga terug via het pontje bij Wyns over de EE. (Wel kleingeld mee nemen) Vanaf de Woodpecker is dit een heerlijke fietstochtje. Voor een langere tocht de fiets je door naar Burdaard om daar naar de overkant te gaan en dan terug naar Leeuwarden.

Activiteiten

Blauwe Golf

Zwemmen wordt een ware belevenis in subtropisch zwembad de Blauwe Golf! Sportief een baantje trekken, spetteren in het golfslagbad of relaxen in één van onze whirlpools, het kan allemaal.
 

Oldehove Beklimmen

De Oldehove is dagelijks geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Normaliter gaat de toren open rond 1 april en is er een koppeling met de opening van het toeristisch seizoen. Bezoekers kunnen vanaf het dak van de vijf eeuwen oude toren van het prachtige uitzicht genieten.
 

Greenjoy bootverhuur Leeuwarden

Greenjoy maakt het mogelijk om eenvoudig een zeer ruime 8 persoons sloep te huren in de prachtige grachten van Leeuwarden. Langer genieten kan over de Potmarge, een oase van rust midden in de stad. Ervaar Leeuwarden op een geheel nieuwe manier.
 

Eten

Jamuna

Zo lekker Indiaas eten kan je nergens anders. Ze doen ook niet aan bezorgen zodat de aandacht voor het eten echt naar de gasten gaat. Reserveren is aan te raden.

De Koperen Tuin

Onlangs hebben we daar een Fries 4 gangen menu gegeten en dat was echt heerlijk. De bediening was vlot, vriendelijk en gastvrij. En een superplek midden in de Prinsentuin. Tip! Ga in de Serre zitten voor uitzicht op de vijver. Vanuit de gasten kregen we nog de tip om hier met 4 te gaan eten, met twee personen is het meer een rustige locatie.

Double B

Als je even lekker ongedwongen wil eten, probeer dan eens een burger met bijgerechten bij Double B. Er is een groot buitenterras en met kouder weer zit je ook heel gezellig binnen. En de burger? die stel je helemaal zelf samen. Heerlijk!

Double B

Als je even lekker ongedwongen wil eten, probeer dan eens een burger met bijgerechten bij Double B. Er is een groot buitenterras en met kouder weer zit je ook heel gezellig binnen. En de burger? die stel je helemaal zelf samen. Heerlijk!

Brongers Cafetaria Zus & Zo

Even echt lekker snacken? Dit is echt een fijne snackbar, lekkere patat en een aanrader is een  broodjes hamburger van de bakplaat. Zelf is de Hawaï versie mijn favoriet. Openingstijden zijn vooral overdag en op koopavond iets langer. Wij combineren het bezoek meestal met een bezoekje aan de bioscoop.

Pizzeria Sardegna

Pizzeria Sardegna is zo’n pareltje die je als toerist niet snel zal vinden. De zaak bestaat sinds 1980. Heerlijke verse pizza’s voor een leuke prijs. Voor ons persoonlijk de leukste en lekkerste pizzeria in de stad. Sinds een jaar bezorgen ze ook via hun eigen website. Aanrader!

De Broadsje Bakker

Altijd heerlijk belegde broodjes, geen terras, maar neem je broodje mee naar het oldehoofster kerkhof en eet het lekker op de tribune met uitzicht op onze Oldehove, of op een bankje in de Prinsentuin.

IJssalon La Venezia

Het lekkerste Italiaanse ijs van Leeuwarden. Er staat altijd een lange rij en wij adviseren dan ook om aan te sluiten. 

Croissanterie Vittorio

Wij zijn gewoontedieren dus beide hebben we een favoriet broodje in deze croissanterie. Jaap de SAN Marco en Ellen de Clownpower. De uitstraling is binnen niet heel geweldig, maar de broodjes zijn fantastisch.

Stek Leeuwarden

Mooie locatie, enthousiast personeel en een heerlijke verse kaart. Ontbijt, lunch borrel en zelfs een vroeg diner is mogelijk. Er staat geen gerecht op de kaart die wij niet lekker vinden! 

ROAST

Mooie inrichting, vriendelijke bediening. Mogelijkheid om binnen te zitten, maar ook een mooie binnentuin. Sinds 2020 is er ook een terras op de gracht.

Park & Natuur

Earnewald

Prachtig veengebied waar je kunt varen en van de natuur kunt genieten. Hoog zomer is het er druk, maar buiten de vakanties goed te doen.

Prinsentuin

Dit mooie stadspark is ook de mooiste passantenhaven van Friesland. Zomers liggen de bootjes gezellig in de Prinsentuin en haal je een drankje bij de Koperen tuin. Met warm weer wordt er ook  wel gezwommen en zie je her en der een zwemtrap langs de wal.

Westhoek en Zwarte Haan

Vorig jaar hebben we dit plekje pas ontdekt en we waren echt onder de indruk. Neem een kleedje mee, een drankje en een hapje en ga lekker op de dijk zitten, nadat je eerst het wad op bent geweest.

Horeca

Speciaalbier Café De Markies

Gezellig café met door de boxen wat oudere rockmuziek als achtergrondmuziek. Er is keus uit minimaal 250 verschillende biertjes, er zijn verschillende borrelplanken maar een kopje thee mag natuurlijk ook. Voor de fijnproever.
 

Café De Spoek

Knus alternatief rock café met veel muziek invloeden uit de 60 tot nu. Vaak lekker druk.
 

Neushoorn

Nieuwe concertzaal met fijn geluid. Met een kleine zaal voor ongeveer 200 mensen en een grote zaal voor ongeveer 700 mensen. 

 

Grand-Café De Walrus

Eigenlijk een restaurant, maar zomers tot de late uurtjes open op het terras en ook binnen. Met hun royale walrus plank hoef je verder niet meer te eten, wijn bier en hapjes is wat wij hier vooral doen.
 

Kunst & Cultuur

Fries Museum

Een prachtig groot museum met een vaste tentoonstelling over Friesland en wisselende tentoonstellingen op de andere verdiepingen. Hoogtepunten waren voor ons de collectie van M.C. Escher en daarna de Vikingen. Zodra ze open mogen is er de tentoonstelling van Haute Bordure. Daar ben ik benieuwd naar.
 

Keramiekmuseum Princessehof

De mooiste keramiek vindt u verzameld in het Princessehof. Van prachtig art nouveau en verfijnde Chinees porselein tot beeldende kunst van bijvoorbeeld Picasso. Naast de prachtige presentaties van de museumcollectie organiseert het museum spraakmakende tentoonstellingen.

Noodzakelijk

Jumbo

Lekker dicht bij ons huis, niet supergroot, maar wel overzichtelijk en de vrolijkste groenteman van het land.
 

Bilgaardpassage

Een winkelcentrum met slager, bakker, supermarkt, kapper, drogist, action, dierenspeciaalzaak, kringloopwinkel, Hema en modewinkels …van alles wat en 600 meter vanaf ons huis.
 
 

Vervoer

Taxi Jelle

Taxi Jelle – Taxicentrale Leeuwarden beschikt over comfortabele en schone vervoersmiddelen, die u veilig naar uw bestemming brengen. Er is een lage instap wat maakt dat wij ook geschikt voor het vervoeren van mindervaliden. Onze taxichauffeurs zijn vriendelijk en doen er alles aan om u goed van dienst te kunnen zijn. Heeft u vragen of heeft u hulp nodig bij het in en uitstappen? Onze chauffeur helpt u graag.

Shopping

Ut Streekie, Friese streekproducten

Echt gericht op de typisch Friese producten. Ook informatiemateriaal over de stad is hier verkrijgbaar.
 

Phone

06 57943003

Email

info@woodpecker.nl